Cum se intabuleaza o casa construita fara Autorizatie?

Construirea propriei case este varianta preferată de acei proprietari care vor o locuintă personalizată sau costuri finale mai mici.

Pentru unii, realizarea casei presupune doar terenul, utilitățile, echipa de constructori, materialele și, uneori, un proiect de arhitectură și amenajări interioare, fără a lua in calcul obținerea Autorizației de construire.

Conform legii, executarea de construcții fără Autorizație constituie contravenție sau, după caz, infracțiune și se pedepsește conform legii, iar termenul până la care organul competent poate aplica sancțiunea este de 3 ani de la data săvârșirii faptei.

Daca Inspectoratul de Stat în Construcții, în urma controlului, constată săvârșirea unei contravenții (au fost efectuate lucrări fără Autorizație de construire), iar prin procesul-verbal se stabilește menținerea construcțiilor realizate fără autorizație, se va acordă un termen pentru intrarea în legalitate.

În situaţia în care construcţia întruneşte condiţiile urbanistice, autoritatea administraţiei publice locale competente poate proceda la emiterea unei autorizaţii de construire în vederea intrării în legalitate.

Autoritatea competentă va putea refuza emiterea autorizației de intrare în legalitate dacă respectiva construcție nu îndeplinește condițiile din documentațiile urbanistice existente.

Intrarea în legalitate nu se poate realiza, prin obținerea unui PUZ sau a unui PUD nou care să deroge de la indicatorii urbanistici existenți pentru zona de amplasament respectivă. 

Construcțiile realizate înainte de 1 august 2001, care este data intrării în vigoare a Legii nr. 453/2001 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și unele măsuri pentru realizarea locuințelor, se intabulează, în lipsa autorizației de construire, în baza certificatului de atestare fiscală prin care se atestă achitarea tuturor obligațiilor fiscale de plată datorate autorității administrației publice locale în a cărei rază se află situată construcția, precum și a documentației cadastrale.

În cazul construcțiilor realizate după data de 01 august 2001, edificate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea acesteia sau pentru care nu a fost efectuată recepția la terminarea lucrărilor, dreptul de proprietate urmează a se intabula în Cartea Funciară doar după parcurgerea procedurii administrative de intrare în legalitate prevăzută de Legea nr. 50/1991.

Legea 7/2020 prevede:

"Dreptul de proprietate asupra construcțiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare, care să confirme că edificarea construcțiilor s-a efectuat conform autorizației de construire și că există proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, sau, după caz, a unei adeverințe/unui certificat de atestare a edificării construcției.

În cazul construcțiilor pentru care execuția lucrărilor s-a realizat fără autorizație de construire, iar împlinirea termenului de prescripție nu mai permite aplicarea sancțiunilor, certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției va fi emis/emisă în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerințelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situația actuală a construcțiilor și respectarea dispozițiilor în materie și a unei documentații cadastrale.

 

În situația în care în expertiza tehnică se constată neîndeplinirea tuturor cerințelor fundamentale și a celor relative la încadrarea în reglementările de urbanism, nu se eliberează certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției."